FAQ

Zijn er kosten verbonden aan een taxatie aan huis?
Nee, er worden geen kosten berekend en de taxatie is vrijblijvend, je bent niet verplicht jouw sieraden te verkopen.

Krijg ik direct geld als ik mijn sieraden verkoop?
Wij maken de te betalen bedrag aan het einde van de dag over met internetbankieren, dus het te ontvangen bedrag staat binnen één werkdag bijgeschreven. Uiteraard krijg je een ontvangst- en inkoopnota van ons, zodat je ook bewijs hebt dat er spullen aan ons zijn verkocht. Ook kun je hierop nalezen wat er is verkocht en of de vergoedingen overeenkomen met wat er is afgesproken.

Kleine bedragen kunnen eventueel contant afgehandeld worden, echter willen wij niet met grote bedragen op pad zijn in verband met uw en onze veiligheid.

Mocht je grotere bedragen toch liever contant ontvangen, dan zullen we daar in overleg een oplossing op maat voor vinden.

Moet ik belasting betalen over het bedrag dat ik ontvang voor mijn sieraden?
Nee, het zijn jouw sieraden en het staat je vrij deze ook weer te verkopen. Wij mogen ook geen BTW vergoeden over de inkoop van edele metalen. Geen zorgen dus dat je misschien BTW moet afdragen over hetgeen je verkoopt.

Liever geef ik mijn adres niet op aan vreemden, hoe kunnen we discreet een afspraak maken?
Wij proberen meerdere afspraken te combineren, om zo de reistijd en reiskosten efficiënt te houden. Wij maken reclame en verspreiden folders in één gemeente per keer. Wanneer je mailt of belt om een afspraak te maken, hoef je jouw naam en adresgegevens niet door te geven aan ons, de woonplaats of gemeente is in eerste instantie voldoende. Wanneer wij meerdere gegadigden binnen 1 gemeente of streek hebben, benaderen wij iedereen voor een afspraak, zodat wij iedereen op één dag kunnen bezoeken voor een taxatie. Je hoeft het adres pas te geven wanneer wij de taxaties verzorgen.

Daarnaast staan wij ingeschreven bij de kamer van koophandel, je weet dus aan wie jouw gegevens zijn verstrekt.

Waarom moet ik mij legitimeren?
Bij verkoop van sieraden zijn wij verplicht naam, adres, geboortedatum en het nummer van jouw legitimatiebewijs te noteren. Dit is om de ingekochte sieraden traceerbaar te houden. Mochten er gestolen goederen bij ons worden aangeboden, dan kan er altijd worden nagegaan wie deze goederen heeft verkocht. De geboorte is nodig om bij controle door de instanties te kunnen aantonen dat wij alléén sieraden inkopen van personen ouder dan 18 jaar.

Wat voor legitimatie bewijs wordt er verlangd?
Een paspoort, rijbewijs en ID-kaart worden geaccepteerd als legitimatiebewijs. Let er wel op dat het document nog niet verlopen is.

Ik heb ook exclusieve sieraden in mijn bezit, leveren deze meer op dan alleen de oud goud prijs?
Dat kan heel goed zijn. Echter is het onmogelijk om dat door de telefoon te bepalen. Dit soort sieraden worden ter plaatse bekeken, vervolgens kunnen wij doornemen wat de beste optie zou zijn. (verkopen of bijvoorbeeld ter veiling aanbieden)

Wat gebeurt er met de sieraden als ik ze verkoop?
In principe worden alle sieraden gesmolten, om vervolgens het goud er uit te zuiveren. Dit pure goud kan vervolgens weer gebruikt worden, dus ook om weer nieuwe sieraden van te maken.

Kan ik zelf al kijken wat de gehaltes zijn van mijn sieraden?
In veel gevallen kun je aan de keuren in de sieraden vaak zien wat de gehaltes zijn.  De keuren zijn wel klein, dus het kan zijn dat een loepje nodig is. Zo is een eikenblaadje met 585 erin een officieel Nederlands keur voor 14 karaat, en zo staat een tulp met 750 voor 18 karaat. Daarnaast kan er ook gewoon 585 of 750 in gestempeld staan, dit is geen officieel keur, maar wel een indicatie dat het 14 karaat of 18 karaat betreft.

Hoe wordt de waarde van de sieraden bepaald?
Met een loepje kijken wij eerst of we officiële keuren kunnen vinden. Als die erin staan is het gehalte gegarandeerd. Bij onofficiële of ongekeurd goud kunnen wij met behulp van een toetssteen en toetswater het gehalte bepalen. Dit proces neemt niet lang in beslag, je kunt ook gewoon meekijken hoe wij dat doen. Vervolgens wegen we de sieraden op een geijkte weegschaal, aan de hand van de gewichten, de gehaltes en de dagprijzen kunnen we de waarde berekenen. Doordat de dagprijzen bij ons op de site staan vermeld, is er eenvoudig mee rekenen.

Waarop is de dagprijs gebaseerd?
De dagprijs is gebaseerd op de prijs van het goud in de internationale handel. Het goud wordt verhandeld in dollars per troy Ounce. Een troy Ounce komt overeen met ca. 31,1 gram. Als de goudprijs daalt (in dollars per troy Ounce) en de dollar stijgt ten opzichte van de euro, kan het dus wel zijn dat de goudprijs in euro’s stijgt.

Best wel ingewikkeld allemaal, en zeker ondoenlijk om voorspellingen te doen over wat de goudprijs gaat doen in de toekomst. Geen mens kan met absolute zekerheid zeggen wat de koers van het goud gaat doen.

Hoe kan ik mijn sieraden gratis opsturen naar het antwoordnummer?
Kleine hoeveelheden kun je in een plastic zakje verpakken en in een doosje of een bubbeltjesenvelop doen. Let u er wel op dat er een begeleidend schrijven bijvoegt is met naam, bankrekening en telefoonnummer/ e-mailadres. Ook dienen we jouw legitimatie bewijs te controleren, je kunt een kopietje bijvoegen (het is mogelijk om jouw foto en BSN nummer door te strepen), maar dit kan bijvoorbeeld ook via de mail naar ons verstuurd  worden.

Grotere zilveren voorwerpen (bestek, servies etc.) kunnen ook naar ons antwoordnummer gestuurd worden. Neem s.v.p. wel even contact met ons op, er zijn ook veel verzilverde bestekken en serviezen, deze hebben helaas nagenoeg geen metaalwaarde.

Heeft het wel zin om deze sieraden op te sturen naar het antwoordnummer?
Twijfel je aan de waarde of de echtheid van de sieraden of voorwerpen? Bij twijfel kan er altijd een mailtje gestuurd worden met een foto van de objecten en telefoonnummer. Aan de hand van de foto en enkele vragen kunnen wij een redelijke inschatting maken van de goederen.